Jurnal de stomatolog II - tot ce trebuie să știi despre urgențele stomatologice

La data la care scriu aceste rânduri - 7 aprilie 2020 - starea de urgență decretată în 16 martie se prelungește cu încă 5 săptămâni, până în jurul datei de 16 mai. Încă din 22 martie, ca urmare a Ordonanței de urgență Nr. 2, activitatea cabinetelor stomatologice a fost suspendată, urgențele stomatologice fiind singurele afecțiuni asupra cărora se poate interveni în această perioadă. Intervențiile nu se fac, însă, în cabinet, ci doar în secțiile UPU ale spitalelor. De ce, am scris aici. Însă, în momentul de față - și aici colegii mei pot confirma, pot spune că ne confruntăm cu o sumedenie de cereri de asistență a urgențelor. Era firesc, pe de o pare, să se întâmple așa. În condiții de teamă, de panică, de claustrare, e firesc din punct de vedere psihologic, să se activeze senzații și afecțiuni pe care, datorită contextului social bogat și vitezei cu care trăiam, nu le luăm, nu le resimțim. Retainerul care se mișcă. Un colț de dinte ce zgârie, o parte din lucrare ce se mișcă. Am primit multe apeluri la clinică și ni se cerea să intervenim. Unele cazuri - din păcate - nu ar fi trecut sub incidența urgențelor. Durere. Infecție. Fracturi. Aceste trei categorii definesc, în nomenclatorul stomatologic, urgență. În aceeași măsură, în acest moment, procedura instituită în starea de urgență nu permite niciunui cabinet stomatologic să trateze urgențe, doar dacă există derogare de la Colegiul Medicilor (vorbim aici de cazuri excepționale). Însă, în acest moment DOAR urgențele stomatologice sunt asigurate de către cabinetele dentare din cadrul UPU ale spitalelor județene și regionale. Desigur, după cum spuneam mai sus, am primit multe telefoane din partea pacienților, acuzând diverse afecțiuni supărătoare dar care cu greu ar putea fi clasificate drept urgențe. Așadar, conform recomandărilor emise de către Colegiul Medicilor, urgențele stomatologice care necesită tratament imediat pentru a stopa durerea, pentru a opri sângerarea și pentru a trata infecțiile sunt: Pulpita acută:

 • cauzează durere intensă la cald, la rece, cedează parțial la administrate unui analgezic

 • înseamnă că există o carie profundă

 • nerv inflamat

Sunați medicul dentist. Nu abuzați de analgezice. Teoretic trebuie să se intervină asupra dintelui, altfel durerea se va accentua.

Parodontita apicala acuta

 • Din nou, durere dar asociat a cu infecție la nivelul osului de la nivelul vârfului rădăcinii;

 • Dintele pulsează și este sensibil la atingere

Sunați medicul, trebuie intervenit. Teoretic se efectuează drenaj și se prescrie tratament antiinflamator și antibiotic. Va recomand, din suflet, extra-rigurozitate la igienă.

Pericoronarita dinților incluși

 • în limbaj popular "încep să doar a măselele de minte"

 • cauza: când molarii de minte parțial erupți apare o durere intensă cu inflamarea gingiei din jur și limitarea deschiderii gurii;

Deși doare, periem cu rigoare, chiar și zona dureroasă. Folosim apă de gură, geluri care atenuează durerea. Sunăm medicul. Teoretic se intervine, se curată zona cu antiseptic, se prescrie tratament ulterior (antibiotic și antiinflamator).

Hemoragia postextractionala Dacă după extracție, sângerarea nu se oprește, presăm zona cu un pansament steril strâns între dinți. Nu atingem cu degetul, cu limba, nu presăm, nu bruscăm, nu sugem rana. Sunăm medicul. Alveolită postextractionala Este o durere de mare intensitate, apare în general la 2 zile după o extracție dentară, este persistența și nu scade în intensitate în timp. Nu are legătură cu durerea post-extracție, care dispare după două zile. Sunăm medicul, e nevoie de tratament. Abcesele/celulita periosoasa Abcesul este o acumulare de puroi la nivelul osului. Durerea este intensă, iradiantă la zonele din jur, prezența la masticație, gingia și față se umflă, respirație urat mirositoare, ganglioni limfatici sensibili la nivelul gâtului, uneori mobilitate a dinților. Este una dintre cele mai periculoase urgențe stomatologice. Lăsată netratată poate pune viață în pericol. Sunați medicul. Trebuie intervenit - se realizează fie drenaj endodontic, fie extracția dintelui. Fracturi de maxilar/mandibulă Traumatisme care nu se tratează nici în afară stării de urgență în cabinet, ci necesită tratament în cadrul secției de chirurgie oro-maxilo-facială. Traumatisme dento-alveolare: luxatiile dentare ați văzut sau v-ați lovit iar dintele se mișcă, și-a modificat poziția, sângerează.

 • clățiți ușor cu apă cu sare, luați un antiinflamator și țineți comprese reci pe tegument;

Sunați medicul, trebuie intervenit. avulsiile dentare – dintele ieșit complet din alveolă, A. Recuperăm dintele, îl păstrăm în ser fiziologic sau lapte. B. Prezentarea de urgență la medic în prima ora de după traumatism este esențială deoarece există posibilitatea replantarii dintelui și salvării lui. fracturi dentare cu interesarea camerei pulpare – fracturi care provoacă expunerea nervului, mai ales în zona frontală, apare durere la cald, la rece. Păstrați dintele rupt. Sunați medicul, trebuie intervenit.

Luxația articulației tempo-mandibulare – poate apărea după o deschidere forțată a gurii, un căscat sau o lovitură și se manifestă că imposibilitatea pacientului de a închide complet gură. Gingivo-stomatită ulcero-necrotică – formă rară și severă de boală parodontală (dureri intense gingivale, sângerări, aspect modificat al gingiei, halenă fetidă, stare generală alterată, febra). Alte situații neplăcute cu care va puteți confruntă dar care nu sunt considerate urgențe. Sensibilitatea dentară :

 • care apare la rece, cald, dulce, masticație dar nu durează decât câteva secunde

 • în cazul cariilor profunde poate persistă până la 5 minute

Recomand igienă dentară riguroasă după fiecare masă și utilizarea atei dentare și a unei paște de dinți pentru sensibilitate dentară; fără dulciuri, alimente și băuturi foarte reci sau fierbinți. Puteți lua un analgezic dacă sensibilitatea persistă. Sângerări gingivale/ dureri localizare la nivelul gingiei:

 • cauze: gingivită sau parodontita

 • durerea poate apărea și din cauza unor plombe sau lucrări neadaptate care irită gingia și permit pătrunderea alimentelor interdentar

Recomand igienă dentar riguroasă. Periaj după fiecare masă, curățați spațiile interdentare cu ață dentară, utilizați apă de gură cu clorhexidină. Este foarte important să înlăturați placă bacteriană.

 • consultați medicul parodontolog de în dată ce e posibil.

Obturatie(plombă) căzută/Fractură unei bucăți de dinte

 • NU mestecam pe Zona respectivă

 • dacă apare și sensibilitate, aplicăm igienă riguroasă și analgezice la nevoie

 • dacă apar afte din cauza fracturii care atinge limba, modificat alimentația, consumăm alimente mai moi sau lichide, aplicăm pe zona dureroasă gel pentru tratamentul aftelor.

Descimentarea unei lucrări dentare

 • Igienizati constant și foarte bine

 • Dacă lucrările sunt mari și afectează masticația, le puteți lipi cu Corega, însă, recomandarea este să le scoateți când dormiți. Există riscul să le înghițiți.

Proteze dentare care irită și produc leziuni:

 • atenție la adeziv. Proteză nu trebuie să se miște.

 • dacă leziunile sunt dureroase, nu purtați proteză 2-3 zile pentru a permite vinecarea.

 • aplicați geluri gingivale calmante cum ar fi cele pentru afte

 • Folosiți periuțe moi

Afte bucale/ Ulcerații:

 • aftele trec de la sine în maxim 7 zile

 • clățiți cu o apă de gură fără alcool după periaj

 • utilizați un gel pentru afte sau glicerină boraxata.

299 views0 comments

Rahova | 0723 918 404

Giulesti | 0765 449 033

Cris Smile Studio 

Boisoara 10 Giulesti

Malcoci 2 Rahova 

office@cris-smile.ro

 • YouTube
 • LinkedIn
 • White Facebook Icon
 • White Instagram Icon

© 2023 by Alison Knight. Proudly created with Wix.com