Jurnal de stomatolog - câteva gânduri de pandemie I

Updated: Apr 1, 2020


Trebuia să postez acest articol în urmă cu trei zile.

Însă, în ultima săptămâna s-au întâmplat atât de multe - cât în zece ani de activitate. 


Lumea în care ne-am dus la culcare seara s-a schimbat fundamental dimineața. 


La ora la care scriu aceste rânduri - vineri, 27 martie 2020, am încheiat deja o săptămână în care suntem obligați - în calitate de cetățeni direct afectați de virusul SARS-COV2, să ne autoizolam, să păstrăm contact minimal cu cei din anturaj, ne sunt interzise deplasările în afara celor strict necesare sau asocierile în grupuri mai mari de 3. 


E ceea ce se cheamă, în termeni social-politici, decretată starea de urgență. 


În linii mari, în timpul stării de urgență, pentru că ne aflăm într-un context ce ne amenință direct siguranța și, dacă persistă și nu e controlat, viața, se schimbă regulile jocului. 


Ceea ce noi numeam normalitate - de la norme, reguli și obligații și firești de funcționare a unor instituții la canalizarea oricărui tip de resursă sau activitate în două direcții:


Controlul bolii 
Asigurarea vieții cetățenilor

Ceea ce înseamnă că mintea noastră va trebui să funcționeze, de acum înainte, pentru cel puțin o perioadă, cu prioritatea 0 de supraviețuire.


Gesturi nesemnificative până acum încep să aibă o altă greutate.


Dezinfectai varza cumparata de la supermarket? Sau luai în considerare să porți o mască de unică folosință și mănuși de protecție atunci când ieși pe stradă? Nu. 


Orice gest, oricât de mărunt, își schimbă gravitatea. 


Prin ce am trecut noi, echipa Cris Smile Studio, în ultima săptămâna? 

După Decretul Miliar din 22 martie, am sistat activitatea menținută până în acel moment pe minimum - echipa minimală, intervenții doar dacă apăreau urgențe (dureri, sângerări și supurari, fracturi asociate cu durere).  


Provocările abia atunci au început. Asistarea de la distanță a urgențelor am făcut-o personal. Am fost prezența în fiecare zi în clinici pentru a lua contact direct cu ceea ce se petrece la firul ierbii. Am văzut, în fiecare ora, reacția tuturor părților implicate. Pacienți, medici, 


În primul rând, și cred că e important să spunem de câte ori e nevoie, interdicțiile în acest context sunt necesare și obligatorii din următoarele motive:


Virusul SARS-COV-2 este extrem de infecțios.
Se “ia” de trei ori mai repede decât gripă obișnuită. 

Fiind vorba de un virus foarte infecțios iar durata medie de vindecare este de la 2 la 8 săptămâni cu tratamente dezvoltate pentru gripă porcină, HIV și SARS, la momentul actual, strategia de contenție (de controlare a răspândirii) are un rol crucial. În medie, o persoană infectată mai infectează încă 2-3 persoane. Având în vedere că virusul se manifestă de la 5 și până la 14 zile de la contractare, corelat cu gradul ridicat de infectiozitate, ne face să ne dăm seama de ce - subit - suntem martorii unei raspandiri atât de violente.


În aceeași măsură - și va rog să rețineți bine acest aspect - s-a demonstrat că virusul persistă în aer până la câteva ore. Vorbim de o particula microscopică. 


COVID19 - boala ce o produce acest virus - nu are încă tratament. 

“Medicamentele” folosite pentru stabilizarea și vindecarea pacienților sunt, de fapt, folosite în tratarea sindromului respirator acut  sau a SIDA.

Acestea dau rezultate însă nu anihilează în totalitatea acțiunea virusului.


În formă cea mai gravă, această pneunomie - COVID19 - duce la insuficientă pulmonară și, într-un final, moartea prin ceea ce popular numim asfixiere.


De aici, nevoia de ventilatoare (ați citit sigur știri).
Coronavirusul care produce boală a suferit o mutație naturală astfel încât e prima dată în istorie când produce boli la om.

Tradițional, acesta infectează doar animalele. 

Din acest motiv, sistemul nostru imunitar nu îl recunoaște și nu produce anti-corpi. Nu ne naștem cu imunitatea moștenită de-a gata, o dezvoltăm prin contact controlat cu mediul înconjurător și prin vaccinari. 

De ce e important acest detaliu? Simplu - pentru că nu există încă un vaccin care să ne “ajute” să căpătăm imunitatea. 


De exemplu, astăzi nu ne imbolnavim de pojar cu frecvența de acum 300 de ani pentru că există un vaccin contra virusului rujeolic.  


În acest moment, dezvoltarea unui vaccin pentru SARS-COV-2 ar putea dura cel puțîn 18 luni. 


O pandemie înseamnă o încercare extraordinară pentru sistemul medical românesc.
Luând drept exemplu cazul Spaniei și al Italiei, supraaglomerarea sistemului medical cu un tsunami de pacienți înseamnă că nu vor exista resurse suficiente pentru tratarea egală a tuturor. 
Pur și simplu, vor fi prea mulți pentru disponibilul de paturi, spitale capabile de carantinare, medicamente, ventilatoare.

În acest context, noi, stomatologii, am fost nevoiți să sistam complet activitatea. Motivul este unul foarte simplu - riscul de contagiune extrem de mare.


Și când spun extrem de mare mă refer la faptul că dincolo de aglomerație și interacțiune umană, aparatură din cabinet funcționează pe baza de aerosoli. Aceste picături minuscule de apă pot reține molecula de virus și o pot păstra împrastia în aer și, ulterior așeza pe suprafețe, ore în șir - și până la zile. 


Later edit: Organizația Mondială a Sănătății a subliniat pe 28 martie faptul că virusul nu rămâne totusin în aer, fiind mult mai greu decât acesta.

Aici vezi exact cum sunt răspândite potențialele particule, în aer, în timpul tratamentelor stomatologiceÎn plus, aflați pe o curbă ascendentă a cazurilor de COVID19, orice contact presupune, în acest moment, risc de contagiune. 


S-a discutat destul de intens decizia de a închide cabinetele și modul în care vom asista urgențele. Adevărul este că ne dorim să o facem, în calitate de medici, însă, e un risc mult prea mare de a ne pune reciproc în pericol. 


Toate motivele de mai sus, corelate, răspund întrebării “de ce”? Am primit, săptămâna aceasta, telefoane și cereri de soluționare a ceea ce poate trece drept urgență. Dacă nu doare, nu supurează, nu e fracturat la nivel de infectare ulterioară atunci va vom declină cererea de a veni la cabinet.


Din motivele de mai sus. Ne putem îmbolnăvi reciproc fără să ne dăm seama. Dacă pot preveni, atunci alegem prevenția. Pe scurt, va stau la dispoziție iar dacă va fi nevoie de o intervenție - o putem realiza.
Cris Smile Studio are acord de funcționare obținut de la Colegiul Medicilor. 

Însă alegem să fim precauți. Așa cum ar trebui să fim toți. 


Deocamdată ne oprim aici. Revin, însă, în scurt timp, cu un articol despre urgențe în sine și ce avem de făcut pe fiecare. 


Până atunci, #staySafe.

Aici suntem dacă ai nevoie de noi. 


Cu gânduri de bine,

dr. Munteanu26 views0 comments

Rahova | 0723 918 404

Giulesti | 0765 449 033

Cris Smile Studio 

Boisoara 10 Giulesti

Malcoci 2 Rahova 

office@cris-smile.ro

  • YouTube
  • LinkedIn
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon

© 2023 by Alison Knight. Proudly created with Wix.com