Câți dinți are un om? Dar câte zâmbete?

Sunt medic stomatolog de mai bine de 15 ani.


Am trecut printr-o mulțime de provocări și am ajuns, invariabil, la aceeași concluzie.


Poate că vei avea - ca dentist - o sumedenie de bătălii de luptat (dacă, în același timp ai propriul cabinet, ai un platou strașnic în față), însă, cu ce vei rămâne după toate acestea sunt poveștile și experiența.

Așadar, ai în față blogul unui medic cu povești și care s-a ancorat, de fiecare dată, în relația cu tine, cu pacientul său.
Dacă părțile antreprenoriale, de business, managementul echipelor m-au scos din zona de confort și au reprezentat motive să cresc și să progresez plurivalent, ușurința cu care reușeam să stabilesc conexiunea cu tine, pacientul meu, a fost punctul de referință care m-a ajutat, de foarte multe ori, să continui acest drum.


Cum îi stă bine călătorului digital, m-au învățat unii și alții să arunc un ochi și pe căutările Google și pe indexari (ți-am zis că înveți multe ca antreprenor și nu doar despre dinți;) si asa am decis sa iti scriu si aici.


În fiecare marți, la două săptămâni, ne vom întâlni aici și îți voi lăsa câte o bucată de “înțelepciune dentară” care sper să îți fie de folos și pe care sper că o vei împărtăși cu cei dragi ție.
Sharing is caring.


Vreau să știi două lucruri. Pe cristinamunteanu.com vei găsi:


 • recomandări oneste și clare - nu recomand nimic din ce nu aș încerca eu însămi.

Cazuri și situații întâlnite în practica de zi cu zi, noutăți sau alternative inovatoare de tratament.


Trăim momente grozave din punctul de vedere al modului în care noi, dentisitii, ne putem practică meseria, o meserie care se transformă de la o zi la alta sub influență digitală.


 • mă poți contacta direct la numărul de telefon 0724519852 dacă ai întrebări legate de tratamente, intervenții, prețuri, second opinions.Așadar, ca să spargem gheața, azi las aici un răspuns serios la o întrebare serioase pe care pacienții o pun cu frecvența ridicată mai ales în sesiunile doi sau trei de tratament. Chestiune care se întâmplă de când mă știu medic.


Poate că vei râde (și foarte bine că faci așa) - e o întrebare de "cultură generală" - “câți dinți are un om” sau “câți dinți are omul” sau “câți dinți avem în gură”.

Răspuns: 32 de dinți.

 • 8 incisivi,

 • 4 canini,

 • 8 premolari

 • 12 molari.

Aceștia sunt poziționați pe arcade.

Cea de sus se numește arcada maxilară și cea de jos arcada mandibulară.


Cum sta România la capitolul integritate dentara? Well...


De-a lungul vieții, ai două dentiții, cea provizorie (dinții de lapte) și cea permanentă.


Ei, și acum intră în scenă distracția...

Trecerea de la dentiția de lapte la cea definitivă presupune:

 • schimbări destul de mari care dacă nu urmează cursul firesc și corect pot duce la apariția dinților strâmbi și mușcăturii incorecte (sau malocluzie cum o numesc specialiștii).Mai târziu, te trezeșți cu o serie de complicații precum sensibilitate la nivelul gingiilor, gingii retrase, gingivită, parodontită și, ulterior, parodontoză.


 • o atenție deosebită la cazurile particulare ce sunt determinate de spațiul prea restrâns din timpul trecerii de la dantură de lapte la cea definitivă. În fotografia de mai sus poți vedea foarte rapid cum și în ce perioada se fac aceste treceri. De exemplu, incisivii definitivi apar în jurul vârstei de 7-8 ani pe arcadă de sus și în jurul vârstei de 6-7 ani pe cea de jos. Pe când primul molar apare la 6-7 ani.


Dinții de lapte sunt doar 20 la număr spre deosebire de 32 cei definitivi.

 • 4 incisivi (2 incisivi centrali și 2 incisivi laterali),

 • 2 canini

 • 4 molari pe fiecare arcadă.

Iar modul lor de a erupe, mai jos.Primii încep să apară în jurul vârstei de 6 luni iar ultimii în jurul vârstei de 2 ani și jumătate. La fiecare 6 luni erupe câte un grup dentar.

Ulterior, în jurul vârstei de 11-13 ani, aceștia sunt înlocuiți de dinții definitivi iar încheierea procesului de creșterea a dinților se face, teoretic, până la 21 de ani.


În unele cazuri, până la 24-25 de ani când măselele de minte completează dantură.


Ce e important de reținut

La vârsta de 6 ani apare primul molar din setul de molari și, în general, acesta este și primul dinte definitiv care se cariază sau are cel mai mult de suferit.


Există cazuri în care molarul de 6 ani a fost înlăturat pentru că o greșeală foarte frecventă o reprezintă considerarea acestor dinți ca dinți temporari, deoarece la erupție nu înlocuiesc nici un dinte de lapte.


Spre deosebire de dantura de lapte, ca adulți avem în plus premolarii - 2 pe fiecare arcadă.


Premolarii definitivi vor înlocui molarii de lapte, toți restul molarilor erupand în spatele dinților.

Și ca să vezi cum ni se transformă dintii în perioada creșterii, îți las aici un scurt video.
De ce e important să știi aceste mici particularități ale danturii chiar dacă nu ești medic dentist?

 • Pentru că te ajută să înțelegi mai bine modul în care un medic abordează tratamentele.


Lucrăm în cabinet cu planuri de tratament - evaluăm starea de sănătate a danturii tale pornind de la principiul păstrării celor 32 de dinți sănătoși.


Ortodontul șție, în funcție de dinții afectați, cum ar trebui poziționați corect cei rămași, ce spații trebuie “umplute” sau cum să etapizeze tratamentul în funcție, de exemplu, de modul în care ți-au fost tratați dinții până să ajungi pe scaunul lui.


La fel și în cazul unui implant. Punctul 0 al sănătății dentare sunt cei 32 de dinți iar ținta fiecaruia dintre noi este să îi păstreze în formulă această cât mai mult timp.


 • Pentru că te ajută să fii mai atent cu dantura.

Să te speli conștiincios folosind periuțe, paște și dușuri bucale, să îți redresezi dieta - fără dulciuri, caramele, alimente foarte țări.


Să nu deschizi cu dinții sticlele de bere sau de suc, să nu rupi ațe sau să rozi unghiile. Toate aceste gesturi sunt considerate dure tocmai pentru că dinții sunt fixați în os care e protejat de gingie - țesut moale și destul de fin.


 • Pentru că te ajută să înțelegi costul ridicat (da, în România, raportat la nivelul de trai, dentistul e scump, știu).


Refacem țesuturi fine, prețioase, materialele și tehnologiile pentru a le realiza presupun costuri.

La acestea adaugă și experiența și expertiza, anii de școală, de practică.


 • Pentru că te ajută să vezi clar rolul absolut binefăcător al prevenției.

Să te speli dumnezeiește pe dinți, să dai o fugă la cabineti din 6 în șase luni și să fii pregătit să nu scoți din buzunar mai mult de 400 - 700 de ron pe an pentru aceasta dacă ai urmat cele de mai sus.


Cam atât azi despre dinți. Că e seară și viața nu e doar despre dinți.


Dar, așa cum îmi place să spun, e despre zâmbet. Dacă ai întrebări, aici sunt.

Sper să te găsesc cu bine în două săptămâni când revin cu o tema dragă mie și dragă și ție - prețurile tratamentelor.


169 views0 comments

Recent Posts

See All

Rahova | 0723 918 404

Giulesti | 0765 449 033

Cris Smile Studio 

Boisoara 10 Giulesti

Malcoci 2 Rahova 

office@cris-smile.ro

 • YouTube
 • LinkedIn
 • White Facebook Icon
 • White Instagram Icon

© 2023 by Alison Knight. Proudly created with Wix.com