Cariile dentare la copii - ce face o mamă-dentist?

Atunci când îți iei o săptămâna concediu ca să poți petrece mai mult timp cu cei trei copii ai tăi, îți imaginezi, că, vei avea parte de suprize la surprize. Așadar, mi-am luat concediu. Și am avut surpriza vieții mele - copiii mei au carii. Bine, nu mari, dar au. Ce-i drept, în cele două luni de blogging, nu am reușit să vă povestesc deloc despre provocările vieții de părinte. Conversațiile noastre au fost acaparate cu precădere de pandemie, de protocoale de siguranță în clinică, de liste de prețuri și de conformitatea actului medical.

Astăzi, însă, aș vrea să vă vorbesc despre cariile dentare la copii din perspectiva unui părinte care se luptă cu aceleași provocări precum ale oricui părinte non-dentist:
  • ne plac dulciurile și orice fel de mâncare ce afectează puternic sănătatea orală

  • nu ne place să ne spălăm pe dinți

Și, cred că așa este și la voi, poft crește constant pe măsură ce ne apropiem de orele serii. Avem spor la mâncat și ne ia moleșeală la spălat.Aici îl am alături de mine pe Tudor, 10 ani. A încercat să negocieze inclusiv dacă să îi fac sau nu tratamentul. Așa cum negociază și câte dulciuri poate primi.


Și ne-am trezit cu o carie interdentară. Frumoasă, mică, excelentă pentru niște dureri strașnice când avem teme, când mergem în vacanțe sau când ne dorim să alergăm cât e ziua de lungă.Iar aici este Georgi, 11 ani. Un copil puternic și ambițios. Inclusiv când se mai ciondaneste cu Tudor, în mașină.Iar acum concluziile-recomandari pe care le am pregatite pentru orice parinte aflat in situatia mea.

În primul rând, chiar și atunci când ești dentist, iată, copiii tăi vor face carii.

Pentru că, pe măsură ce cresc, nu poți avea controlul asupra tuturor activităților lor. În esență, responsabilizarea e un proces continuu iar acum, între 10 si 14 ani e la fel de important să îi ajutați să își desăvârșească obiceiurile sănătoase așa cum îi ajutați când erau mici și depedenți de dvs. Doar că maniera de responsabilizare e diferită. Copiii înțeleg dacă li se explică "de ce" să facă și refuză să coopereze atunci când li se spune "ce să facă". Și nu o dată (explicăm), ci de fiecare dată.


Pentru a se forma o carie este nevoie de patru lucruri:
  • Un dinte

  • Bacterii

  • Zahăr și alți carbohidrați

  • Timp

Pentru a evita formarea cariilor, e nevoie de dezvoltarea unui obicei. Iar pentru a susține dezvoltarea acestui obicei, iată ce aș vrea să știți.

Monitorizați cu atenție dințișorii

Dacă apare o căriuță, vă recomand, indiferent de vârsta copilului, să mergeți să o tratați. Am observat, în rândul părinților, o teamă de stomatolog, de anestezie, de intervenții și tratamente efectuate dela o vârstă crudă, alternativa fiind să lăsăm copilul cu niste carii ce pot evolua în abcese, de exemplu (DA! Atenție și la cele de biberon. TREBUIE tratate obligatoriu.).

Cariile dinților de lapte se tratează. De ce?

Pentru că pot duce la anomalii dentomaxilare. Dacă se pierd dinții de lapte înaintea apariției dinților definitivi, copilul poate dezvolta anomalii dentomaxilare: înghesuiri dentare, pentru că dinții definitivi nu mai erup corect, nu vor fi aliniați bine, ceea ce înseamnă, de fapt, tratament ortodontic de lungă durata.

Atenție mare la cariile avansate ale molarului de șase ani!

Cel mai des întâlnită problemă a copiilor.

În momentul în care molarul de șase ani este afectat de carii (molarul de șase ani nu are echivalent în dentiția de lapte. Am scris aici mai multe.), vorbim de posibile complicații. Pentru că molarul de șase ani - dinte definitiv, vine în completarea dinților, părinții nu își dau seama că e vorba de un dinte definitiv. De cele mai multe ori, îl consideră un dinte de lapte apărut mai târziu. Ignoră cariile dezvoltate aici și, de aceea, la 15-16 ani, tânărul adolescent se poate confrunta cu o pierdere a acestui dinte. În plus, aceşti molari de șase ani au o mare importanţă pentru dezvoltarea osului, a arcadei dentare, a sănătăţii cavităţii orale. Un medic va cunoaște situația și, de aceea, revenind la obiceiul despre care va vorbeam mai devreme, e recomandat să ii învățăm pe cei mici cu vizitele de rutină la dentist. O vizită de control  la stomatolog o dată la şase luni poate surprinde orice problemă, orice deviere şi se poate interveni la timp.


Igiena dentară se face de când sunt bebeluși

Ne învățăm copiii să se spele pe dinți, imitându-ne pe noi. Mama este cel mai puternic exemplu al copilului. Primii dințișori apar la 6 luni (chiar și la 4 luni) și continuă până la doi ani și jumătate. În această perioada, învățăm copilul să se spele pe dinți. Treptat-treptat, imitându-și mama, în față oglinzii. Îl învățăm să execute mișcările corecte. Cu cât repetăm la aceeași ora, în fiecare zi, cu atât va prinde mai repede.

Gingia bebelușilor se curăță cu un tifon steril, îmbibat într-o soluţie alcătuită din ceai de muşeţel şi o linguriţă de bicarbonat alimentar, se şterge guriţa copilului. La fel se poate proceda şi în cazul copiilor alimentaţi cu biberonul.  Sper să va fie de folos rândurile de mai sus. Va stau la dispoziție oricând.

Scrieți-mi, sunați-na, întrebați-mă.


1,397 views0 comments

Recent Posts

See All

Rahova | 0723 918 404

Giulesti | 0765 449 033

Cris Smile Studio 

Boisoara 10 Giulesti

Malcoci 2 Rahova 

office@cris-smile.ro

  • YouTube
  • LinkedIn
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon

© 2023 by Alison Knight. Proudly created with Wix.com